Rómski žiaci z Jarovníc bodovali na bienále v Bangladéši

17.09.2004 Celý región

Bronzovú medailu na 3. ročníku celosvetovej detskej umeleckej súťaže v Bangladéši získal žiak 7. ročníka 1. ZŠ v Jarovniciach v okrese Sabinov Vojtech Bilý. ...
Bronzovú medailu na 3. ročníku celosvetovej detskej umeleckej súťaže v Bangladéši získal žiak 7. ročníka 1. ZŠ v Jarovniciach v okrese Sabinov Vojtech Bilý. Diplomom boli odmenení Dušan Bilý a Lukáš Giňa. Práce boli taktiež vybraté na reprezentačnú výstavu účastníkov bienále.

Výtvarná práca Vojtecha Bilého aj s jeho portrétom bola navyše publikovaná v katalógu. Ten spolu s informáciami o úspechu dostal pre pár dňami učiteľ žiakov Ján Sajko zo slovenskej ambasády v Indii. Ako povedal, na akciu Bagladesh Shishu Academy v Dhake zaslal práce svojich výtvarne nadaných žiakov po prvýkrát. Urobil tak ešte v januári t. r. a výsledky vyhlásili v júni. Súťažnú pozvánku dostal z Indie, kde pred rokmi rómske deti z Jarovníc už získali významné ocenenia.
Organizátori dostali z 34 krajín celého sveta spolu 13 910 prác, medzi nimi osemnásť z Jarovníc, jediných zo SR. Súťažilo sa v šiestich vekových kategóriách od piatich do 18 rokov. Vojtech uspel v kategórii od 10 do 12 rokov. Medzi laureátmi boli deti napr. z Bangladéša, zo Srí Lanky, Vietnamu.

(jj)
 

Vyberte región

mark